Burgemeester van Londen en prominent Conservatief Boris Johnson gaat campagne voeren voor het verlaten van de Europese Unie.
Hij kondigde dat zondag aan.
Premier David Cameron had zijn partijgenoot Johnson eerder op de dag nog indringend gewaarschuwd deze stap niet te zetten. Hij sprak van ,,een sprong in het duister” en stelde dat Groot-Brittannië beter af is binnen de EU.
Johnson zei dat er een ,,reëel gevaar is dat het politieke project EU buiten democratische controle komt”. Hij vindt dat de Britse soevereiniteit wordt uitgehold door de EU.
Het akkoord dat premier Cameron afgelopen week bereikte met de overige lidstaten, brengt volgens de burgemeester van de metropool ,,geen fundamentele hervormingen”. Daarom sluit Johnson zich aan bij het kamp dat tijdens het referendum op 23 juni zal kiezen voor opzegging van het EU-lidmaatschap.
Johnson pro Brexit
Dat Johnson actief campagne gaat voeren voor een 'Brexit', is een tegenslag voor Cameron, die zijn partij juist bij elkaar hoopte te houden door een ,,speciale status'' voor zijn land uit te onderhandelen in Brussel. Ook kreeg hij voor elkaar dat lidstaten meer mogelijkheden krijgen om nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden. Voor Cameron is dat voldoende om in de EU te blijven.
De excentrieke burgemeester van Londen is een van de invloedrijkste figuren binnen de Conservatieve Partij. Hij geldt als potentieel opvolger van Cameron.
In zijn toelichting benadrukte Johnson echter dat dit besluit niets met zijn ambities te maken heeft. ,,Wat de uitkomst ook is, en ik heb dit tegen de premier gezegd, hij moet blijven.'' Johnson sprak zijn waardering uit voor wat Cameron ,,in korte tijd heeft bereikt'' en kondigde aan dat hij niet zal deelnemen aan tv-debatten tegen de premier.
Het Lagerhuis discussieert maandag over de zaak. Naar verwachting melden de voorstanders binnen Camerons kabinet van een Brexit zich dan ook voor een spreekbeurt. Meerdere ministers zijn het niet eens met de pogingen van de premier om het land binnen de EU te houden.
Referendum op 23 juni
De Britse bevolking gaat 23 juni naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het lidmaatschap van de Europese Unie, zo maakte Cameron zaterdag bekend.
De premier zei dat het de ministers uit zijn kabinet vrij zal staan op persoonlijke titel campagne te voeren voor of tegen het EU-lidmaatschap. De regering wil echter dat Groot-Brittannië lid blijft en de premier zal daar ook campagne voor voeren.
Cameron sloot vrijdagavond een akkoord in Brussel over een uitzonderingspositie voor Groot-Brittannië binnen de Europese Unie. De Britse regering wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan.
Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast. Voorts zal het streven naar een ,,alsmaar hechtere unie'', een zinsnede uit het Europees Verdrag, niet langer op Groot-Brittannië van toepassing zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl